Välivuokraussopimus
Maksavatko jotkut kuntanne yksityisten sosiaalipalvelutuottajien asumispalveluasiakkaat piilevien ja vähennyskelvottomien arvonlisäverojen seurauksena tarpeettoman korkeita vuokria?
Asumispalveluasuntojen vuokria voi olla mahdollista saada alennettua ns. välivuokrausmallin avulla. Mallin tarkoituksena on alentaa vuokria ALV-palautuksia hyödyntämällä.
Arvonlisäverottoman sosiaalihuoltotoiminnan käyttöön vuokrattuun kiinteistöön kohdistuvaa arvonlisäveroa ei pääsääntöisesti voida vähentää, mikä nostaa kohteen asukkaiden vuokratasoa. Tähän on kuitenkin säädetty arvonlisäverolain 130 §:ssä kuntia ja hyvinvointialueita koskeva poikkeus, jonka perusteella ns. kuntapalautukseen oikeuttavasta toiminnasta voidaan vähentää arvonlisävero.
Hyvinvointialueet ja kunnat ovat siis arvonlisäverotuksellisesti erilaisessa asemassa kuin alan yksityisen toimijat.
Asumispalveluasiakkaan kannalta voi siis olla edullisempaa asua kunnalta tai hyvinvointialueelta vuokratussa palveluasunnossa kuin suoraan sosiaalipalvelun tuottajalta vuokratussa asunnossa. Näin siksi, että kunnan tai hyvinvointialueen sosiaalihuollon käytössä olevan kiinteistön omistajalla on oikeus vähentää tiloihin kohdistuviin kustannuksiin sisältyvä arvonlisävero ja kiinteistöön kohdistuvien kustannusten arvonlisävero ei jää kustannukseksi kiinteistön omistajalle tai kunnalle eikä tule asumispalveluasiakkaan lopullisesti maksettavaksi. Myös kunta hyötyy asukkaiden asumismenojen laskiessa ja maksuvaran parantuessa, mikä voi vähentää erilaisten tukien tarvetta.
Sopimusjärjestely toteutetaan siten, että julkisyhteisö tekee kiinteistön omistajan kanssa vuokrasopimuksen, vuokraa kohteen edelleen sosiaalihuollon asiakkailleen.
Hinta:
Annamme kiinteän tarjouksen palveluistamme alkukartoituksen jälkeen.