Tuo­mas Tuok­ko­lan blo­gi: "Jo­kai­nen voi ol­la ar­jen suun­nan­näyt­tä­jä"

4.11.2024

Menestyvässä organisaatiossa, hyvin pärjäävässä yrityksessä tai sarjakärjessä seilaavassa jääkiekkojoukkueessa toiminnan tavoitteet ja menetelmät, joilla päästään haluttuun lopputulokseen, ovat yleensä selvästi määriteltyjä. Voidaan puhua ”pelikirjasta”.

Pelkät sanat pelikirjan paperilla eivät kuitenkaan vie yhteisöä mihinkään, vaan tarvitaan ihmisiä, jotka esimerkillään vievät pelikirjaa käytäntöön ja toimenpiteisiin. Luotsaavat laivaa oikeaan suuntaan, kääntävät tarvittaessa kurssia tyrskyissä.

Puhutaan arjen suunnannäyttäjistä.

Otetaan esimerkiksi jääkiekkojoukkueen valmennusjohto. Hyvässä tiimissä työnjako on olennainen osa johtoryhmän toimivuutta. Päävalmentaja jakaa tehtävät ryhmänsä jäsenten vahvuuksien ja erikoisosaamisen perusteella. Toimiakseen johtoryhmän on käytävä avointa ja jatkuvaa vuorovaikutuksellista keskustelua joukkueensa tilanteesta, myös vaikeista asioista ja siitä, mikä ei toimi tai kehity. Vuorovaikutus jää liian usein myötäilyksi sen sijaan, että kissoja nostettaisiin aidosti pöydälle.

Toimivan johtoryhmän jäsenet ovat näin keskeisiä arjen suunnannäyttäjiä, jotka kommunikoinnillaan ja omalla esimerkillään vaalivat ryhmän kulttuuria ja yhdessä rakennettua pelikirjaa.

Kun valmennusryhmän roolit, kommunikaatio ja toimintamallit ovat huolellisesti rakennettuja, on pelaajien helppo hypätä ”mukaan kelkkaan”. Yhtenäisen valmennusryhmän ansiosta myös pelaajien kynnys nousta arjen suunnannäyttäjiksi mataloituu.

Pelaajien rooli arjen suunnannäyttäjinä onkin aivan keskeistä. Kyse ei ole pelkästään kapteenistosta tai tähtipelaajista, vaan arjen suunnannäyttäjiksi voi nousta myös pienemmän roolin työmyyrät. Usein heidän merkityksensä ja vaikutuksensa tässä voivat olla jopa maalitykkiä isompi, sillä he ovat saavuttaneet asemansa ulkourheilullisin avuin, omalla toiminnallaan jokapäiväisessä arjessa.

Myös työelämä ja sen menestyvät tiimit kutsuvat arjen suunnannäyttäjiä. Vaikka yritysten johtajien ja esihenkilöiden odotetaan näyttävän esimerkkiä, ovat todelliset arjen suunnannäyttäjät aivan tavallisia matteja ja pirkkoja, joiden päivittäinen toiminta ja pyyteetön esimerkki saa veneen pysymään sille asetetussa kurssissa. Organisaation menestyksen ja kulttuurin näkökulmasta heidän arvoaan ei voi liioitella.

Arjen suunnannäyttäjät välittävät organisaatiostaan. Se ei ole heille pelkkä työpaikka, palkanmaksaja tai välietappi urapolulla. Arjen suunnannäyttäjä uskoo, että kun tiimi menestyy, myös yksittäiset tekijät saavat palkintonsa. Tähän viittasin myös aiemmassa tekstissäni: Mitä minä tästä saan?

Tarvitaan selkeä strategia, rakenteet ja ilmapiiri, jossa vaikeitakin asioita uskalletaan nostaa esille. Organisaation johdon on rakennettava tiimiläisten ja koko työyhteisön voimavaroja lisäävä ilmapiiri, jossa vuorovaikutus on rehellisen kahdensuuntaista.

Jokaisesta joukkueesta löytyy vastaanpanijoita.

Hyvin suunnitellun pelikirjan avulla meistä jokainen voi kuitenkin olla arjen suunnannäyttäjä.

Teksti on julkaistu myös Tampereen Kauppakamarilehden verkkosivuilla 4.11.2024

Tuomas Tuokkola
Johtamisen valmennukset
Lecklé Oy

Jaa artikkeli