Mik­si val­mis­ta­va teol­li­suus kiin­nos­taa yri­ty­sos­to­jen nä­kö­kul­mas­ta?

10.12.2024

Viime aikoina Suomessa on havaittu selvä trendi: alihankintaa ja muuta valmistavaa konepajateollisuutta pidetään jälleen houkuttelevana kohteena monien yritysostoja suunnittelevien toimijoiden keskuudessa. Kehitys ei kuitenkaan ole sattumaa, vaan sitä ajaa usean tekijän summa, jotka ovat yhdessä luoneet perustan sille, miksi juuri nyt on sopiva hetki investoida konepajateollisuuteen. Myös Lecklén Corporate Finance -tiimi on saanut kuluvan tilikauden aikana olla mukana projekteissa avustamassa suomalaisia alihankintaan ja valmistavaan teollisuuteen erikoistuneita yhtiöitä näiden yritysjärjestelyissä. Tässä artikkelissa pohditaan, miksi kotimainen valmistava teollisuus herättää kiinnostusta.

Automaatio ja teknologinen kehitys

Perinteisesti alihankinta ja muu valmistava teollisuus on nojannut raskaaseen fyysiseen työhön, mutta automaation ja digitalisaation myötä ala on kokenut modernin renessanssin. Uudet teknologiat kuten tekoäly, robotiikka ja IoT (Internet of Things) ovat vyöryneet alalle hyökyaaltomaisesti, joiden myötä tuotantoprosessit ovat tehostuneet ja vähentäneet fyysisen työn määrää. Sijoittajien ja ostajien silmissä tämä on lisännyt valmistavan teollisuuden houkuttavuutta, sillä työn tuottavuus on jo kasvanut, tai ainakin avannut mahdollisuuksia sen kasvulle. Kotimaassa teknologiseen kehitykseen panostaminen on koettu yleisesti mielekkääksi vaihtoehdoksi nostattaa tuottavuuden kasvua, sillä erinäisten tekijöiden myötä emme esimerkiksi voi kilpailla työvoimasta mm. korkeiden palkkakustannuksien vuoksi.

Vihreä siirtymä ja kestävä kehitys globaaleina ajureina

OP Ryhmän laatiman Suuryritystutkimuksen (2024) mukaan jopa 56 % vastanneista suuryrityksistä ovat joutuneet vaihtamaan alihankinta- tai toimitusketjuaan kiristyneiden vastuullisuusvelvoitteiden vuoksi. Tämän trendin voidaan uskoa luovan varsinkin suomalaiselle alihankintateollisuudelle uusia mahdollisuuksia ja iskunpaikkoja niille yhtiöille, jotka hoitavat ESG-asioitaan mallikkaasti.

Myös yksittäiset yrityskaupat ovat ESG-näkökulmasta mielenkiintoisia, sillä ostajakandidaatit saattavat jo kartoitusvaiheessa tutkia yrityksen liiketoiminnan tilaa ja yrityksen arvoa vastuullisuusteemoihin peilaten. Vastuullisuusasioistaan kehnosti huolehtivien yhtiöiden katsotaan sisältävän korkeamman ESG-riskin, joka vaikuttaa suoraan joidenkin sijoittajien tai teollisten ostajien kiinnostukseen ja heidän näkemykseensä kohdeyhtiön arvosta. Suomen tavoite vihreään siirtymään liittyen on olla maailman kärkeä ja näiden teemojen vaaliminen mahdollistaa kasvattamaan kotimaisten yhtiöiden mielenkiintoa ostajien ja sijoittajien näkökulmasta myös tulevaisuudessa.

Riskien- ja toimitusketjun hallinta

Globaalien toimitusketjujen muuttuessa monimutkaisemmiksi ja häiriöalttiuden kasvaessa, riskienhallinta on noussut kuumaksi puheenaiheeksi liiketoiminnassa. Monet yritykset ovatkin kokeneet toimitusketjuissaan häiriöitä esimerkiksi luonnonkatastrofien, pandemioiden ja geopoliittisten jännitteiden vuoksi. Tämä on johtanut tarpeeseen löytää vähemmän haavoittuvia toimitusketjuja liiketoiminnan jatkumon turvaamiseksi. Viime aikoina trendikkäänä onkin nähty ”Reshoring”, eli tuotannon palauttaminen lähemmäksi kotimarkkinoita. Kotimainen alihankintateollisuus on siis nousemassa jälleen arvoon, kun yritykset etsivät luotettavia kumppaneita läheltä. Myös palauttamalla tuotantoa lähemmäksi, yritykset saavat tätä kautta pienennettyä logistiikasta syntyvää hiilijalanjälkeään.

Vahva teollinen perinne ja osaaminen

Suomessa teollisuuden juuret ovat syvällä konepajateollisuudessa, jonka myötä osaaminen on siirtynyt sukupolvilta toisille. Tämä on kehittänyt Suomeen vahvan teknisen osaamisen. Moni teollisuuden ala vaatii nykyisin räätälöityjä koneita ja laitteita erikoistarpeisiinsa. Suomalaiset alihankintakonepajat ovat tunnetusti kyvykkäitä vastaamaan tähän kysyntään ja kustomoimaan tuotteita. Investoimalla suomalaiseen valmistavan teollisuuden yhtiöön, tietää ostaja saavansa laatua ja asiantuntemusta ja erityisesti toimitusvarmuus mielletään tärkeäksi arvoksi. Myös ulkomailla arvostetaan korkealle suomalaista toimitusvarmuutta, jonka myötä lähitulevaisuudessa saatetaankin nähdä kasvavissa määrin ns. ”cross-border” yrityskauppoja.

Monipuolinen asiakaskunta ja globaalit markkinat

Suomen ollessa pieni mutta avoin talous, on sen kansantalous hyvin riippuvainen omasta viennistään. Kotimainen konepajateollisuus alihankkijoineen ovat yksi maamme suurista vientivetureista, jotka tunnetaan maailmalla korkealaatuisista tuotteistaan ja innovaatioistaan. Yritysoston tai muun investoinnin tekeminen kotimaan valmistavan teollisuuden sektorilla tarjoaa investoijalle kasvavan, tai kokonaan uudenlaisen mahdollisuuden päästä käsiksi laajaan ja monipuoliseen asiakaskuntaan ympäri maailmaa. Nato-jäsenyyden positiiviset taloudelliset vaikutukset ovat näkyneet varsinkin puolustusteollisuudessa, joka työllistää välillisesti myös useita valmistavaan teollisuuteen ja alihankintaan liittyviä yhtiöitä.  Alihankintateollisuuden eduksi voidaan lisäksi lukea se, että liiketoiminta nojautuu yleisesti useampaan isompaan asiakkuuteen, jotka toimivat monipuolisesti eri toimialoilla ja/tai erilaisten lopputuotteiden parissa. Tätä kautta yhtiöt ja niiden kassavirrat eivät ole täysin riippuvaisia yhden alan nousu- ja laskusuhdanteesta.

Lecklén Corporate Finance -tiimillä on vahva osaaminen alihankintakonepajojen ja muiden valmistavaan teollisuuteen erikoistuneiden yhtiöiden palvelemisesta arvonmäärityksistä erilaisiin yritysjärjestelyprosesseihin. Tiimissämme on tehty toimeksiantoja niin koti- kuin ulkomailla, joista referenssejä on nähtävillä Lecklén kotisivuilla.

Tyypillisesti aloitamme keskustelut asiakkaidemme kanssa useita vuosia (n. 2–4 vuotta) ennen yrityskaupan toteuttamista, jotta he voivat valmistautua tarkoituksenmukaisesti yrittäjäuransa yhteen merkittävimmästä päätöksestä.  Mikäli haluat keskustella aiheesta sitoumuksetta ja luottamuksellisesti, voit olla yhteydessä suoraan allekirjoittaneeseen.

Henri Savolainen

Analyytikko

Jaa artikkeli