Lecklén trainee Samuel Mäkinen: ”Positiivista juridiikkaa ei ole sanahelinää"
Muistan sen päivän kuin eilisen. Kiiruhdin aamujunasta Tampereen aseman pihalle, vettä satoi kaatamalla ja hyppäsin vauhdilla tilaamani taksin kyytiin. Taksi kaarsi ripeästi osoitteeseen Satakunnankatu 22 ja noustessani autosta hihkaisin kuljettajalle, että: ”tänään on mun eka työpäivä”. Hän toivotti onnea matkaan. Tasattuani sykettäni pari minuuttia koputin Lecklén toimiston oveen. Astuessani sisään otin samalla ensiaskeleeni unelma-alani työelämään.
Syksyn neljän kuukauden mittainen traineejakso kului hujauksessa ja se tarjosi minulle paljon enemmän kuin osasin odottaa. Muistan kun selailin Lecklén nettisivuja valmistautuessani työhaastatteluun ja törmäsin ”Lecklén arvoihin”. Siinä kohtaa ajattelin lähinnä, että: ”Noniin, pitääpä varmaan nämäkin opetelle ulkoa ennen haastattelua…”. Nyt nämä arvot merkitsevät minulle kuitenkin paljon enemmän. Ne todellakin ovat keskeinen osa tätä työyhteisöä.
Jatkuvaa oppimista
Olen päässyt oppimaan sitä arvokasta ammattitaitoa, jota Lecklé on täynnä. Traineejakson alkaessa kaikki oli uutta ja jokainen työtehtävä tarjosi mahdollisuuden oppia. Varsinaisen M&A -praktiikkaan liittyvän substanssiosaamisen lisäksi koen oppineeni hurjan paljon ammattikunnan hiljaista tietoa, jota tiedekunnassa ei opeteta. Olen myös huomannut, että kokeneetkin juristit pyrkivät syventämään osaamistaan jatkuvasti. Kukaan (edes juristi) ei siis ole koskaan täysin valmis. Pidän jatkossa kirkkaammin mielessä jatkuvan kehittymisen asenteen, joka osaltaan lohduttaa tällaista opintojensa puolivälissä olevaa oikkaria. Ei aivan kaikkea tarvitse tietää, nyt jos koskaan.
Olen huomannut, että ammattimaisesta otteesta huolimatta, työskentelyä on rinnastanut aktiivinen positiivisuus. Etenkin tämä piirre on vetänyt minua puoleensa. Jos työpaikalla vallitsisi turhan vakava ilmapiiri, niin se söisi energiaa ja motivaatiota. Sen sijaan sopivan huumorintajuinen suhtautuminen asioihin – silloin kun se on luontevaa – luo positiivista energiaa, joka siivittää raskaankin työkuorman keskellä eteenpäin. Keskeiseksi opiksi nostankin esille sen, ettei työtä tule ottaa liian vakavasti, sillä kun asioita tehdään intohimosta sekä ammattitaidolla, niin on varaa pitää pilke silmäkulmassa.
Syksyn aikana olen päässyt tutustumaan laajasti Lecklén organisaatioon vieraillessani kaikissa neljässä toimistokaupungissa. Kaikkia näitä kohtaamisia yhdistää rehellisyys. Nimittäin koen, että jokainen on ollut aito versio itsestään. Pidän erityisen puhuttelevana sitä, että työyhteisössä voi olla oma itsensä eikä tarvitsee esittää mitään. Tällainen rehellisyys kasvattaa luottamusta työkavereihin. Tämä edesauttaa myös suoraviivaista sekä rehellistä kommunikaatiota. Olen saanut olla oma itseni, mikä on tärkeä osa ammatti-identiteetin ja itsevarmuuden rakentamista.
Aitoa välittämistä
Kun alun perin törmäsin arvoon ”välittäminen” Lecklén nettisivuilla, pohdin, että onkohan tämä hieman kaukaa haettua. Onhan kuitenkin kyse työpaikasta. Myönnettäköön, että olin väärässä. Jälleen sain tilaisuuden avartaa katsettani. Nimittäin Leckléllä kollegat aidosti välittävät toisistaan ja osoittavat sen nimenomaan teoillaan. Traineejakson aikana olen useamman kerran hämmästellyt sitä, miten työpaikan hierarkiassa siellä yläpäässäkin olevat tahot ovat aidosti tuntuneet välittävän miten olen viihtynyt Leckléllä ja ottaneet minut ”tosissaan”. Välittäminen voi ilmetä monin eri tavoin työyhteisössä. On siis aivan yhtä tärkeää, kun viestintäjohtaja tulee sanomaan minulle (toistuvasti) pikkujouluissa, että: ”me pidämme sinusta kyllä huolta” – vaikka aivan kunnossa olisinkin.
Leckléllä vallitsee aito mahdollistamisen kulttuuri. Kannustava ilmapiiri mahdollistaa kehittymisen. Olen päässyt osallistumaan jopa juridiikan rajoja rikkoen erilaisiin toimeksiantoihin. Lisäksi minulle on suotu mahdollisuuksia osallistua tilaisuuksiin, joiden oletin olleen traineen mandaatin ulkopuolella. Tämän syksyn jälkeen voin sanoa olevani entistä kunnianhimoisempi uraani ajatellen. Mielestäni työantajan onnistumista työharjoittelun tarjoajana kuvastaa parhaiten se, että harjoittelujakson jälkeen opiskelija kokee maailman olevan avoin ja täynnä mahdollisuuksia. Olen kiitollinen, että ensimmäinen kosketus alan työelämään oli itselleni näin positiivinen. Voisi sanoa, että tunnuslause: ”positiivista juridiikkaa” ei ole sanahelinää.
Samuel Mäkinen, M&A trainee