ViDA: Kohti EU:n arvonlisäverojärjestelmän modernisointia
EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (EcoFin) on saavuttanut poliittisen yhteisymmärryksen VAT in the Digital Age (ViDA) -paketista, joka tähtää EU:n arvonlisäverojärjestelmän laajamittaiseen modernisointiin digitaalisessa ympäristössä. Tämä kokonaisuus on yksi merkittävimmistä arvonlisäverojärjestelmää koskevista uudistuksista vuosikymmeniin. Kolme keskeistä uudistusta liittyen EU:n arvonlisäverojärjestelmän modernisointiin ovat:
- Sähköinen laskutus ja digitaalinen raportointi: Vuoteen 2030 mennessä yritysten olisi otettava käyttöön sähköinen laskutus ja reaaliaikainen raportointijärjestelmä rajat ylittävässä B2B-kaupassa. Tämä muutos lisäisi avoimuutta ja auttaisi viranomaisia torjumaan arvonlisäveropetoksia nykyistä paremmin.
- Alustatalouden verotus: Verovelvollisuus ulottuisi alustoihin, jotka välittävät majoitus- ja kuljetuspalveluja. Mikäli alustalla toimivat palveluntarjoajat eivät ole arvonlisäverovelvollisia, olisivat alustatalouden toimijat vastuussa arvonlisäveron perimisestä ja suorittamisesta. Tällä pyritään lisäämään tasapuolista kohtelua perinteisten yritysten ja digitaalisten alustojen välillä sekä varmistamaan reilu kilpailu.
- ALV-erityisjärjestelmän laajennus: Arvonlisäveron erityisjärjestelmää (One Stop Shop, OSS) laajennettaisiin koskemaan myös tiettyjen tuotteiden (esim. kaasu ja sähkö) myyntiä yritysten ja kuluttajien välillä silloin, kun arvonlisäverotuksessa tarkoitettu myyntimaa ei olisi sama kuin myyjän kotivaltio. Lisäksi neuvosto päätti laajentaa käännettyä verovelvollisuutta yritysten välisissä (B2B) liiketoimissa siten, että ostaja vastaisi arvonlisäverosta, jos myyjä ei ole sijoittautunut valtioon, johon arvonlisävero tulee suorittaa. Tämä aikaisemmin joissain tilanteissa mahdollinen käytäntö tulisi nyt pakolliseksi. Jatkossa yritykset pystyisivät yhä laajemmin täyttämään arvonlisäverovelvoitteensa rekisteröintivaltion veroviranomaisensa verkkoportaalin kautta.
ViDA -uudistuksen käyttöönotto on suunniteltu toteutettavaksi vuoteen 2030 mennessä, mutta siihen sisältyy myös osia, jotka tulisivat voimaan tätä aikaisemmin tai myöhemmin. Uudistuksen tavoitteena on tukea sisämarkkinoiden kehitystä sekä varmistaa, että Euroopan Unionin arvonlisäverojärjestelmä vastaa paremmin digitaalitalouden vaatimuksia.
ViDA -paketin olennaisin muutos on sähköistä laskutusta ja digitaalista raportointia koskeva uudistus. Yrityksissä tämä muutos edellyttäisi erityisesti järjestelmäuudistuksia, sillä jatkossa yritysten olisi pystyttävä antamaan tietyssä muodossa oleva sähköinen lasku EU-maiden rajat ylittävistä palvelumyynneistä ja tavaroiden yhteisömyynneistä toisille elinkeinonharjoittajille ja julkishallinnoille. Toisaalta muut ViDA-paketin uudistukset, jotka laajentaisivat arvonlisäveron erityisjärjestelmän soveltamisalaa ja vähentäisivät alv-rekisteröintitarvetta muissa EU-maissa, keventävät yritysten hallinnollista taakkaa oman sijoittautumisvaltionsa ulkopuolisissa maissa.
Avustamme mielellämme kaikissa ViDA -uudistukseen liittyvissä kysymyksissä ja asioissa, joten olethan tarvittaessa yhteydessä arvonlisäveroasiantuntijoihimme Hanna Huhtalaan, Eveliina Laaksoon, Noora Koskimäkeen tai Enni Alankoon.
ViDA -uudistuksen voimaantulo tekstissä esitetysti edellyttää vielä Euroopan parlamentin myönteistä lausuntoa ja Euroopan unionin neuvoston virallista hyväksyntää.