Työyhteisösovittelu
Työyhteisösovittelun avulla työyhteisölle tarjoutuu mahdollisuus yhteistyön ja työn sujuvuuden korjaamiseen sekä kehittämiseen ulkopuolisen ammattilaisen ohjauksessa.
Työyhteisösovittelu on menetelmä ihmisten välisten jännitteiden, ristiriitojen ja konfliktien purkamiseen. Työyhteisösovittelun tavoitteena on löytää yksilöiden sekä työyhteisön näkökulmasta kestävä ja työn sujuvuutta tukeva ratkaisu.
- Työyhteisösovittelussa ei etsitä syyllisiä, vaan yksilöiden ja työyhteisön näkökulmasta kestävää ja työn sujuvuutta tukevaa ratkaisua.
- Työyhteisösovittelussa rakennetaan luottamusta ja kuullaan tasaveroisesti jokaisen osallistujan näkökulma. On tärkeää, että jokainen osallistuja tulee kuulluksi ja aidosti ymmärretyksi.
- Työyhteisösovitteluprosessi antaa mahdollisuuden asioiden käsittelyyn luottauksellisesti, puolueettoman työyhteisön ulkopuolisen ammattilaisen ohjauksessa.
- Restoratiivinen työyhteisösovittelu huomioi ihmissuhteet, tunteet ja tarpeet tilanteen käsittelyssä.
- Työyhteisösovittelun taustalla on työturvallisuuslaki, joka velvoittaa jokaista työyhteisön jäsentä myötävaikuttamaan työn sujuvuuteen ja ongelmatilanteiden ratkaisemiseen työpaikalla työroolistaan riippumatta.
Hyödyt:
- Työn sujuvuuden, tehokkuuden ja tuottavuuden lisääntyminen
- Työyhteisön vuorovaikutustaitojen vahvistuminen, työrauhan ja -ilmapiirin parantuminen.
- Oppimisprosessi, joka antaa työkaluja yhdessä toimimiseen myös jatkossa.
Työhteisösovitteluprosessin kulku: