Ap­port­ti­si­joi­tus

Apportti tarkoittaa jotain muuta omaisuutta kuin rahallista sijoitusta, jonka lähtökohtaisesti osakkeenomistaja luovuttaa yhtiöön osakkeita vastaan joko yhtiön perustamisvaiheessa tai maksullisessa annissa. Apporttisijoitus voidaan tehdä myös ilman vastiketta. Apporttiomaisuus voi olla lähes tulkoon mitä tahansa omaisuutta – kiinteää tai irtainta – kunhan sillä on taloudellista arvoa yhtiölle.

Apporttisijoitus tehdään yleensä yhtiön omavaraisuuden parantamiseksi, sillä apporttisijoitukset päätyvät kirjanpidossa yhtiön oman pääoman tilille, nykyään tyypillisesti svop-rahastoon. Apporttisijoitukset voivat myös liittyä liiketoiminnallisiin järjestelyihin, joissa tarkoituksena ja tavoitteena on tietyn omaisuuden tai liiketoiminnan siirtäminen yhtiöstä toiseen.

Apporttisijoituksen saava yhtiö voi arvostaa ja kirjata saamansa omaisuuden enintään sen käypään arvoon. Yhtiön hallitus on vastuussa siitä, että saatu apportti ja sen arvostus on punnittu harkiten ja apportilla on yhtiölle todellista taloudellista arvoa. Tämä punninta kiteytetään hallituksen laatimaan apporttiselvitykseen. Myös tilintarkastajan näkemystä asiasta tarvitaan silloin, kun apportilla maksetaan uusien osakkeiden merkintähintaa.

Verotuksessa apportin luovuttaminen yhtiölle rinnastuu luovutukseen niin tulo-, varainsiirto- kuin arvonlisäverotuksessakin. Tästä syystä apporttisijoituksen tekemiseen ja sen suunnitteluun liittyy usein jopa yhtiöoikeudellista näkökulmaa vahvemmin verotus ja luovutuksen aiheuttamien verokustannusten selvittäminen.

Lecklén verotuksen ja yhtiöoikeuden asiantuntijat auttavat sinua apporttisijoitukseen liittyvässä verosuunnittelussa sekä sijoituksen toteutukseen liittyvien asiakirjojen laadinnassa.

Hinta:

Annamme kiinteän hinnan alkukartoituksen jälkeen.

Varaa maksuton alkukartoitus tai lähetä viesti

Varaa

    Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.

    Lähetä viesti

      Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.