Ta­ri­noi­ta lecklé­läi­sil­tä – Ar­ja Leh­to

15.6.2022

Kortit sen kertoivat – matkani veroasiantuntijaksi  

Ensimmäinen vihje nykyisestä urastani tuli vuonna 1996 Englannissa, kun päädyin kuulemaan elämäni suuntaa tarot-korttitulkintoja tekevän henkilön kertomana. Opiskelin tuolloin hotelli- ja ravintola-alalla, lukion jälkeen sattumanvaraisesti valikoituneessa opinahjossa. Kovin paljon en tulkinnasta muista, mutta työuraani koskeva kommentti on jäänyt mieleen. Tarot-korteista oli nimittäin nähtävissä, että en tule olemaan silloisella alalla koko uraani,  vaan sen sijaan tulisin olemaan jollain tavalla tekemisissä lain kanssa. En kuitenkaan varsinaisesti lakimiehenä. Sana tax – vero, nousi tässä yhteydessä ensimmäistä kertaa esiin.

Tuolla hetkellä ajatus verotuksen parissa työskentelystä tuntui hyvin kaukaiselta ajatukselta ja ennustus unohtui useiden vuosien ajaksi.

2000-luvulle tultaessa olin päätynyt opiskelemaan Turun Kauppakorkeakouluun. Ensimmäisen vuoden jälkeen oli valittava pää- sekä sivuaineet ja oma valinta pääaineesta oli lukittu laskentatoimeen ennen erään vierailuluennon alkua. Yritysjuridiikan aineyksikkö oli kutsunut vierailijaluennoitsijaksi entisen yritysjuridiikkaa pääaineenaan opiskelleen henkilön, joka oli tuolloin töissä isossa pörssiyrityksessä veroasiantuntijana. Hän oli aikanaan lukenut pääaineenaan yritysjuridiikkaa ja sivuaineena laajan laskentatoimen. Hänen kertomuksensa omasta työnkuvastaan kuulosti niin mielenkiintoiselta, että päätin seurata luennoitsijan jalanjälkiä ja valita pääaineeksi yritysjuridiikan. Turun Kauppakorkeakoulussa yritysjuridiikan kurssit sisälsivät aika monta verotuksen kurssia ja näin ennustus alkoi pikkuhiljaa käymään toteen…

Valmistuttuani Kauppakorkeakoulusta olin jo niin lumoutunut verotuksen maailmasta, että työpaikka Verohallinnossa tuntui lähestulkoon unelmien täyttymykseltä. Työ Verohallinnossa oli erittäin hyödyllisestä monessakin mielessä: siinä oppi sekä yritysverotuksen aineellisen ytimen sekä Verohallinnon menettelytavat ja logiikan.

Matka verotuksen polulla jatkui sittemmin konsulttimaailmaan, ensin tilintarkastajaksi, ja kun olin debitin ja kreditin paikat kutakuinkin sisäistänyt, veroasiantuntijaksi. Vaikka kuvittelin siinä vaiheessa osaavani verotusta, totesin, että konsulttina oleminen on hyvin erilaista kuin työskentely Verohallinnossa: konsulttina olennaista ei niinkään ole ratkaista olemassa olevia kysymyksiä, vaan ensin esittää ne oikeat kysymykset ja vasta sitten etsiä ratkaisut niihin.

Ja se onkin sitten elinikäinen oppimisprosessi.

Oikeiden kysymysten etsintä jatkuu nyt Leckléllä – toivottavasti törmätään

Kirjoittaja:

Arja Lehto

Veroasiantuntija

arja.lehto@leckle.fi

Jaa artikkeli