Ta­ri­noi­ta lecklé­läi­sil­tä: Eve­lii­na Laak­so

18.10.2023

Kipinä syttyy arvonlisäveroon

”Sä olisit hyvä arvonlisäveroasiantuntija, hae meille harjoitteluun”, tokaisi eräs ystäväni lokakuussa 2014. Kauppatieteen opintoni olivat tuolloin loppusuoralla ja olin osa-aikatöissä Verohallinnolla. Sinänsä työ Big Four -yhtiössä houkutteli. Silti ensimmäinen ajatukseni oli, että en varmasti hae – arvonlisävero kun on tylsää ja vaikeaa. Päätin kuitenkin hakea, koska olisihan KPMG:llä työskentely siistiä ja isossa talossa olisi myös muita mahdollisuuksia. Hakemus toi kutsun työhaastatteluun, jossa yhtenä haastattelijana oli Hanna Huhtala. Minut otettiin harjoitteluun, vaikka en jännitykseltäni kyennyt katsomaan haastattelijoita edes silmiin, vaan tuijotin Tirkkosen talon kauniita kattolistoja.

Harjoittelu oli vaikea, koska tiesin arvonlisäverotuksesta niin vähän. Tein ison määrän töitä vapaa-ajalla, koska tuossa vaiheessa uraa omaa osaamattomuutta piti mielestäni koittaa piilottaa. Toisaalta en jälkikäteen kadu lainkaan kaikkia niitä tehtyjä tunteja, sillä ne toivat minulle vakipaikan KPMG:llä ja ovat johtaneet minut sinne, missä olen tänään. Hiljalleen kaikki päähäni kaadettu tieto myös upposi. Hanna jaksoi minua kärsivällisesti opettaa ja jakaa omaa tietämystään. Olen myös kiitollinen kaikille muille, joilta sain KPMG:n vuosina paitsi käsittämättömän määrän arvonlisäverotietämystä, myös muuta oppia (työ)elämästä.

Ensimmäisellä äitiysvapaallani Hanna perusti oman yrityksen, LexAlvian. Hyppäsin mukaan ”kahden naisen firmaan” tammikuussa 2020. Arvonlisäverotietämykseni kasvoi jälleen silmissä, koska oli pakko ottaa enemmän vastuuta omasta tekemisestä. Lisäksi opin kaikkea muuta hyödyllistä yrityksen taloudesta, markkinoinnista, asiakassuhteista sekä erilaisista pienistä yritystoiminnan hienouksista. Hyppyä mukaan tähän matkaan en ole sekuntiakaan katunut.

Syksyllä 2022 toteutettiin yrityskauppa, jossa yhdistyimme Lecklén kanssa. Vaikka olimme jo aiemmin tehneet heidän kanssaan yhteistyötä, niin työskentely samassa yhtiössä lähensi yhteistyötä entisestään. Vuotta myöhemmin Lecklén kasvuvauhti on edelleen hurja ja myös alv-praktiikkamme kasvaa ja saa lisää hartioita. Tästä olen erittäin iloinen ja odotan innolla uusia sparrikavereita sekä uusia haasteita myös omalle työuralleni Leckléllä.

Palataan lopuksi alkuun. Päätin hakea opiskelemaan kauppatieteitä, kun en tiennyt mitä muuta sitä elämällä tekisi. Pääaineista päädyin valitsemaan vero-oikeuden kahdesta syystä: 1) luennoitsijat Tampereen yliopistossa olivat erinomaisia ja 2) työllistymisprosentti on lähes 100.  Vaikka päädyin verojen pariin alun perin vähän sattumalta, tekemäni harjoittelu kuitenkin sytytti kipinän arvonlisäverotukseen. Tämä kipinä muuttui myöhemmin ihastukseksi ja nyt syksyllä 2023 on yhteinen tarinani arvonlisäverotuksen parissa jatkunut jo lähes 9 vuotta. Arvonlisäverotus ei muuten ole enää mielestäni tylsää, vaikeaa kylläkin. Mutta kuten sanonta kuuluu – vaikeudet on tehty voitettaviksi ja ongelmat ratkaistaviksi. Tätä työtä teen jatkossakin asiakkaidemme hyväksi Lecklén huippujoukkueessa.

Eveliina Laakso

Jaa artikkeli