Ta­ri­noi­ta lecklé­läi­sil­tä - Tuu­re Ko­leh­mai­nen

4.7.2023

Ratkaisuja Keski-Suomesta

Olen kasvanut Keski-Suomessa yrittäjäperheessä, perheen keskimmäisenä lapsena ja naapurustomme nuorimpana lapsena. Jo lapsena leikeissä oli opittava neuvottelemaan asemastaan, käytännössä heti puhumaan opittuani. Mitään ei saanut joukon pienimpänä ilmaiseksi ja usein jo kahden sisaruksenkin välissäkin piti toimia neuvottelijana tai viestinvälittäjänä, vaatia kohtuudella se mikä minulle kuuluu.

Ennen riidanratkaisua tai juridiikkaa kuitenkin innostuin musiikista. Opin siinä yhteydessä antamaan itsestäni paljon ja harjoittelin määrätietoisesti jossain vaiheessa 4–5 tuntia päivittäin. Olin opissa Pauli Hanhiniemen kursseilla ja tein muutamia ihan kelvollisia laulujakin. Siinä vaiheessa mielessäni oli vain yksi tulevaisuus ja ura lauluntekijänä. Tuskin olisin arvannut mihin tie lopulta johtaa.

Jossain vaiheessa elämää jokainen pohtii, mikä olisi itselle se ihan oma tulevaisuus. Mikä olisi juuri minulle, juuri täällä ja nyt sopiva, olisi oma. Jokainen löytää oman paikkansa vasta ympäristön vaikutuksesta omassa ajassaan.

Opiskelin ylioppilaskirjoitusten jälkeen musiikkia ja kirjoittamista yliopistossa kandidaatintutkintoon saakka. Tutkinnon jälkeen ymmärsin, että voin haastaa itseäni vielä enemmän. Voin myös rakentaa jotain yhdessä muiden kanssa, olla avuksi ihmisille laajemmin, auttaa ja kehittää myös asuinaluettani.

Opiskelin tämän jälkeen 2,5 vuotta oikeustieteellisessä ja palasin valmistumisen jälkeen takaisin Keski-Suomeen. Vasta silloin aloin ymmärtää, miten omat henkilökohtaiset ominaisuuteni tähän ammattiin lopulta parhaalla tavalla soveltuvat. Päädyinkin ratkaisemaan ihmisten välisiä konflikteja.

Olen ennen Lecklélle tuloani työskennellyt asianajajana ja käräjätuomarina. Olen nähnyt riitaprosessin erilaiset vaiheet, neuvottelut, sovinnot, lopputulokset sekä mahdolliset hyödyt ja haitat.

Arvioin siksi jo asian varhaisessa vaiheessa sen, miten asia todennäköisesti tulisi etenemään ja miten se tulisi myös päättymään.

Kaiken arvioinnin on aina perustuttava juridiikkaan. Vastuuttomiin vaatimuksiin ei tule koskaan suostua ja sovinnonkin on oltava kohtuullinen.

Tutustun työssä ja sen ulkopuolella mielelläni myös uusiin ihmisiin ja käyn keskustelun mistä tahansa aiheesta (ja erityisesti palloilulajeista tai vanhoista sähkökitaroista). Riidanratkaisussa tai elämässä ylipäätään ei koskaan voi tietää minkälaista osaamista ja tietotaitoa jatkossa tarvitsee.

Olen ollut tai olen edelleen aktiivinen mm. kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiön hallituksessa, Suomalaisessa lakimiesyhdistyksessä, Juristiliitossa, Jyväskylän nuorkauppakamarissa, Keski-Suomen kauppakamarissa, Keski-Suomen kiinteistöyhdistyksessä ja erilaisissa kulttuuri- ja liikuntaseuroissa. Tavoitteeni on olla kaikessa vastuullinen toimija.

Nykyisin minua innostaa ja vie eteenpäin erityisesti Lecklén työympäristö ja loistavat työkaverit, joista on tullut myös ystäviä. Ihmisen elämästä kolmasosa menee ns. työmaalla, eli senkin on oltava mukavaa. Olenkin varsin tyytyväinen siihen, mihin tieni on minut vienyt!

Tuure Kolehmainen

Jaa artikkeli