Ti­li­toi­mis­tot kon­so­li­daa­tion mur­rok­ses­sa – Rat­kai­su­na yri­tys­kaup­pa?

18.1.2023

Defensiivinen ala

Viimeisen parin vuoden aikana taloutta ovat rasittaneet koronaviruspandemia, sekä viimeaikainen maailmanpoliittinen tilanne, joiden seurauksena muun muassa korkojen nousu ja inflaation kasvu ovat kiihtyneet. Tilitoimistoalaa pidetään yleisesti defensiivisenä toimialana, johon talouden muuttuvat suhdanteet eivät vaikuta niin voimakkaasti kuin rakennus- tai matkailualaan, sillä lakisääteisyyden vuoksi kirjanpidolliset asiat tulee yrityksissä hoitaa suhdanteista huolimatta. Esimerkkinä markkinasta Tilastokeskus raportoi syksyllä kirjanpito- ja tilinpäätöspalvelualan liikevaihdon voimakkaasta kuuden prosentin kasvusta vuodentakaiseen verrattuna.

Defensiivisyydestä huolimatta tilitoimistoala muuttuu ja muovautuu uudelleen jatkuvasti mm. digitalisaation, kiristyvän sääntelyn, sekä asiakkaiden palvelutarpeiden kasvun seurauksena. Vaikka digitalisaatio tarjoaakin tilitoimistoille erinomaisia mahdollisuuksia tehostaa toimintaansa teknologian avulla, vaatii se kuitenkin usein yksittäisiltä tilitoimistoilta mittavia ja kalliita investointeja, jotka saattavat luoda pienemmille toimijoille suuriakin haasteita pysyä mukana alan kehityksessä. Lisäksi alan digitalisoituminen ajaa tilitoimistoja panostamaan asiakkaalle lisäarvoa tuottaviin palveluihin, kuten kokonaisvaltaiseen yrityksen talouden konsultaatioon, johon välttämättä pienemmillä tilitoimistoilla ei ole resursseja. Kotimaiset suurimmat tilitoimistot ovat huomanneet tämän ja ovat osaltaan muokanneet tulevaisuuden strategioitaan siten, että kasvua haetaan orgaanisen kasvun lisäksi yritysostoin.

Konsolidaatio – Keino kasvulle?

Kotimaisen tilitoimistoalan merkittävimmät kansalliset toimijat ovat viime aikoina uutisoineet laajalti yrityskaupoistaan, joissa he ilmoittavat hankkineensa pienemmän, yleensä paikallisella tasolla toimivan tilitoimiston.  Vastaavanlaiset toimenpiteet ovat osa tilitoimistoalan murrosta, jossa pienemmät yhtiöt yhdistyvät osaksi suurempaa kokonaisuutta. Tätä prosessia kutsutaan konsolidaatioksi.

Suuremman toimijan kannalta tarkasteltuna yritysjärjestely paikallisen tilitoimiston kanssa antaa kansalliselle toimijalle enemmän jalansijaa paikallisella tasolla. Lisäksi valmiiksi osaava, ammattitaitoinen ja koulutettu työvoima on kilpailukyvyn kannalta erittäin tärkeä resurssi, joka vaihtaa omistajaa yrityskaupan yhteydessä.

Analyytikoiden mukaan kannattavat, korkeaan asiakastyytyväisyyteen panostavat tilitoimistot, jotka omaavat yhteensopivan yrityskulttuurin sekä houkuttelevan asiakaskunnan kiinnostavat markkinoiden suurimpia toimijoita. Markkinatutkimusten mukaan tilitoimistoalan murroksessa päätään nostaa myös konsultoinnin ja neuvonnan merkityksen korostuminen tilitoimistoympäristössä. Esimerkiksi jos yrityksellä on perinteisten tilitoimistopalveluiden lisäksi mm. verotukseen liittyvää osaamista, on se usein yrityskauppatilanteissa etu. Tilitoimistomarkkinoiden suurpelureiden keskuudessa kriteerit täyttävistä tilitoimistoista käydäänkin nykyään kiivastakin kisaa, sillä kasvun ja kehityksen hakeminen yritysostoin on osa heidän strategiaansa.

Tilitoimiston myyntiä harkitsevan yrittäjän kannalta nykyhetken tilanne on siis mielenkiintoinen. Tarkasteltujen Helsingin pörssin yritystiedotteiden mukaan alkuvuonna 2022 tekemissä yrityskaupoissa oston kohteena olleesta tilitoimistosta on maksettu keskimäärin n. 4–6 kertaa käyttökate. Noteeratuissa kaupoissa yleinen tapa suorittaa kauppahinta on käteismaksun ja suunnatun osakeannin yhdistelmä, jossa entisen omistajan rooli vaihtuu yrittäjästä ostajan osaomistajaksi.

Mahdollisuudet myyjälle?

Myytävän tilitoimiston, sekä tilitoimistoyrittäjän kannalta yritysjärjestely avaa tilitoimistolle, sen henkilöstölle, sekä yrittäjälle itselleen lukemattomia uusia ovia ja mahdollisuuksia. Valmiit toimivat prosessit modernit sähköiset järjestelmät, sekä ison toimijan antamat resurssit takaavat tilitoimistolle mahdollisuudet kehittymiselle ja kasvulle osana suurempaa konsernia. Myynnin kohteena olevan toimiston henkilöstölle järjestely takaa usein edellytykset jatkuvalle ammatilliselle kehittymiselle, sekä suuremman yhtiön tarjoamat mahdollisuudet urakehityksen aspektista tarkasteltuna.

Tämän lisäksi yrityskauppa voi mahdollistaa tilitoimistoyrittäjälle mm. merkittävänkin työroolin muutoksen uudessa suuremmassa kokonaisuudessa omien kiinnostuksen kohteidensa ja substanssiosaamisensa mukaisesti. Esimerkiksi yrityskaupan jälkeen tilitoimistoyrittäjän rooli voi olla esimerkiksi yhdistelmä asiakkuuksien hoitoa, markkinointia sekä asiantuntijatukena toimimista aikaisemman yrittäjän kokonaisvastuun sijasta ennen yrityskauppaa.

Mikäli haluat keskustella luottamuksellisesti tilitoimistosi tulevaisuuden suunnitelmista, tai kartoittaa sen myyntimahdollisuuksia, Lecklén Corporate Finance tiimiin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.

 

Henri Savolainen, Analyytikko

040 149 6046

henri.savolainen@leckle.fi

Jaa artikkeli

Aiheen asiantuntijamme

Tero Kurvinen
Tero Kurvinen

CEO, Lecklé Corporate Finance Oy

040 352 8382

tero.kurvinen@leckle.fi

Tutustu
Juho Wallenberg
Juho Wallenberg

Varatuomari

040 162 5687

juho.wallenberg@leckle.fi

Tutustu
Heikki Leppänen
Heikki Leppänen

Analyytikko, Pirkanmaan aluejohtaja

040 162 5696

heikki.leppanen@leckle.fi

Tutustu
Henri Savolainen
Henri Savolainen

Corporate Finance Manager

050 511 9881

henri.savolainen@leckle.fi

Tutustu
Juuso Takanen
Juuso Takanen

Corporate Finance, trainee

040 826 8166

juuso.takanen@leckle.fi

Tutustu
Jere Hurskainen
Jere Hurskainen

Advisor, Corporate Finance

050 463 5053

jere.hurskainen@leckle.fi

Tutustu