Osakkaan irtautuminen yhtiöstä

Osak­kaan ir­tau­tu­mi­nen yh­tiös­tä

Osakkeita omistava työntekijä voi kohdata urallaan tilanteen, jossa työmahdollisuudet vievät toisaalle ja yhtiön omistuksesta irtautuminen tulee ajankohtaiseksi. Vastaavasti myös perustajaosakas voi kohdata tilanteen, jossa yhtiöstä irtautuminen on tarkoituksenmukaista.

Varsinaista irtautumispäätöstä seuraavat käytännön järjestelyt, joihin liittyy useita näkökulmia. Irtautumisvaiheessa on syytä ottaa huomioon työoikeudelliset, yhtiöoikeudelliset ja verotukselliset seikat. Tällöin prosessi sujuu molempien osapuolten kannalta sujuvasti.

Työnantajayhtiön osakkeita hankkineen henkilön työsuhteen päättyessä on huomioitava mm. seuraavat asiat:

 • Mahdolliset yhtiöjärjestykseen sisältyvät lunastuslausekkeet
 • Mahdollisen osakkassopimuksen lunastuslausekkeet, osakkaille asetetut velvoitteet ja oikeudet, kilpailukielto sekä muut osakeomistusta koskevat ehdot
 • Hinta, jolla osakkeista luovutaan. Veroseuraamusten arvioiminen edellyttää yleensä yhtiön käyvän arvon määrittämistä
 • Mahdolliset muutostarpeet yhtiön hallituksen jäsenistössä ja prokuristeissa
 • Asiakirjojen laatiminen siten, että tavoitteet saavutetaan ja osapuolten oikeudet turvataan
 • Muutosten ilmoittaminen kaupparekisteriin
 • Työoikeudellisten seikkojen huomioiminen

Jokainen tilanne on yksilöllinen. Avustamme mielellämme yhtiön omistuksesta irtautumiseen liittyvissä kysymyksissä ja kartoitamme huomioon otettavat seikat. Neuvomme luottamuksella myös prosessin varhaisessa vaiheessa.

Varaa maksuton alkukartoitus tai lähetä viesti

Varaa

  Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.

  Lähetä viesti

   Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.