Yritystoiminnan muutokset

Yri­tys­toi­min­nan muu­tok­set

Yhteistoimintalain 16 §:n 2 momentin mukaan työnantajan on järjestettävä muutosneuvottelut, jos työnantaja harkitsee työnjohtovallan piiriin kuuluvien yhden tai useamman työntekijän asemaan vaikuttavia olennaisia muutoksia työtehtäviin, työmenetelmiin, töiden järjestelyihin, työtilojen järjestelyihin tai säännöllisen työajan järjestelyihin, jotka johtuvat:

 • yrityksen tai sen osan lopettamisesta, siirtämisestä toiselle paikkakunnalle taikka niiden toiminnan laajentamisesta tai supistamisesta;
 • kone- tai laitehankinnoista taikka uuden teknologian käyttöönotosta;
 • työn organisointiin tai järjestelyihin tehtävistä muutoksista;
 • palvelutuotannon tai tuotevalikoiman muutoksista;
 • ulkopuolisen työvoiman käyttöönotosta tai siinä tehtävistä muutoksista tai
 • muista yllä lueteltuihin muutoksiin rinnastuvista muutoksista.

Jotta neuvotteluvelvoite edellä maintun perusteella syntyisi, tulee muutoksen vaikutus yhden tai useamman työntekijän asemaan olla ”olennainen”.

Edellä mainittujen syiden perusteella muutosneuvottelut tulee aloittaa siinä vaiheessa, kun työnantaja harkitsee työntekijän asemaan olennaisesti vaikuttavaa muutosta työtehtävissä, työmenetelmissä, töiden järjestelyissä ja säännöllisen työajan järjestelyissä.

Koska laissa on asetettu neuvotteluita koskevia tiukkoja, sanktiouhkaisia muotovaatimuksia, muutosneuvottelut on suunniteltava huolellisesti ottaen huomioon ne asiat ja perusteet, joihin neuvotteluvelvoite perustuu. Jos muutosneuvottelut tai muut työoikeudelliset asiat ovat teille ajankohtaisia, olettehan yhteydessä Lecklén asiantuntijoihin.

Varaa maksuton alkukartoitus tai lähetä viesti

Varaa

  Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.

  Lähetä viesti

   Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.