Peitellyn osingon verotus kiristyi
Mikä on muuttunut?
Verovuodesta 2023 alkaen peitellyn osingon verovapaa osa poistui. Aiemmin peitelty osinko verotettiin edun saajalla 75 prosenttisesti ansiotulona ja loput 25 prosenttia oli verovapaata. Nykyään peitelty osinko on kokonaan veronalaista ansiotuloa.
Valtaosa peitellystä osingosta havaitaan verotarkastusten yhteydessä. Lisäksi peiteltyä osinkoa voidaan havaita esimerkiksi yhtiön jättämien veroilmoitusten perusteella. Käytännössä muutos realisoituikin verovelvollisille vasta verovuoden 2023 päätyttyä.
Mitä on peitelty osinko?
Peitelty osinko tarkoittaa osakkuusaseman perusteella saatua etuutta, jota ei olisi syntynyt toisistaan riippumattomien osapuolten välille. Peitellyn osingon säännöksiä sovelletaan osakeyhtiön ja sen osakkaan välisiin toimiin. Yleensä peiteltyä osinkoa saava osakas omistaa enemmistön yhtiön osakekannasta tai hänellä on muutoin määräysvalta yhtiössä. Myös osakkaan lähipiiri, kuten puoliso, lapsi tai vanhempi voi olla peitellyn osingon saajana, mutta saatu etu verotetaan tästä huolimatta yhtiön osakkaalla.
Esimerkkinä peitellyn osingon muodostumisesta ovat tilanteet, joissa osakas käyttää yhtiön omaisuutta, eikä maksa siitä käypää vuokraa tai käytöstä saatua etua ei ole käsitelty luontoisetuna. Peitellyksi osingoksi voidaan katsoa myös muun muassa omien osakkeiden hankkiminen ja lunastaminen sekä osakepääoman alentaminen, mikäli toimia ei tehdä kaikkien säännösten mukaisesti.
Osakkaan saaman peitellyn osingon verotus
Osakkaan verotuksessa peitellyn osingon määräksi eli veronalaiseksi tuloksi katsotaan käyvän hinnan ja käytetyn hinnan erotus. Osakkaan saama tulo katsotaan sen verovuoden tuloksi, jolloin se on nostettu, merkitty tilille tai muutoin saatu hallintaan.
Peitelty osinko on lakimuutoksen myötä kokonaan osakkaan veronalaista ansiotuloa. Saatu etuus verotetaan bruttomääräisenä, eli siihen sisällytetään myös mahdollinen arvonlisävero.
Yhtiön verotus
Mikäli yhtiön todetaan jakaneen peiteltyä osinkoa osakkaalleen tai tämän lähipiirille, menetellään yhtiön verotuksessa siten kuin olisi käytetty käypää hintaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhtiölle tuloutetaan saamatta jäänyt tulo tai perusteetta vähennetty meno. Verotuksen muutokset kohdistetaan yhtiön sille verovuodelle, jonka tulokseen peitelty osingonjako vaikuttaa.
Korjausyritykset eivät muuta toimen alkuperäistä luonnetta
Yhtiön ja osakkaan välinen toimi voi herättää Verohallinnon mielenkiinnon, jolloin Verohallinto saattaa lähettää asiakkaalleen selvityspyynnön. Tässä vaiheessa oikeustoimen peruuttaminen tai korjaaminen eli niin sanottu tehokas katuminen ei ole enää mahdollista.
Peiteltyä osinkoa koskevan lakipykälän soveltaminen tapahtuu aina viranomaisten aloitteesta. Ennen peitellyn osingon määräämistä verovelvolliselle lähetetään kuulemiskirje, jolla varataan mahdollisuus vastineen tai muun selvityksen antamiseen. Myöskään tässä vaiheessa tehokas katuminen ei muuta mahdollista peitellyn osingon määräämistä taikka tulevaa veronkorotusta. Siksi yhtiön ja osakkaan välisissä toimissa ennakointi on tärkeää, jotta peitellyn osingon verotukseen ei päädyttäisi.
Lopuksi
Yhtiön ja osakkaan välisissä liiketoimissa kannattaa ottaa yhteys asiantuntijaan jo hyvissä ajoin, jotta voimme yhdessä varmistaa, ettei suunniteltuun toimeen sisälly riskiä peitellystä osingosta. Mikäli kaipaat apua ennakointiin liittyen tai verottajalta saadun selvityspyynnön vastauksen laatimiseen, autamme mielellämme.