Johtamisesta kilpailuetua: Tommi Pärmäkoski: Suorituskyvyn perustat ovat itsensä johtamisessa
Blogisarja: Johtamisesta kilpailuetua
Johtamisesta kilpailuetua -blogisarja on läpileikkaus Lecklén HR-palveluiden pelikirjasta ja palvelutarjonnasta. Lecklén HR-palveluiden asiantuntijat avaavat teksteissään hyvän johtamisen anatomiaa ja pureutuvat ihmisläheisen ja tuloksekkaan esihenkilötyön lainalaisuuksiin käytännön esimerkein ja ajatuksia herättelevin kysymyksin.
Blogisarjan avaa Lecklén Tommi Pärmäkoski, joka on kokenut liikuntafysiologi ja suorituskyvyn ammattilainen. Muun muassa nelinkertaisen Formula ykkösten maailmanmestari Sebastian Vettelin henkilökohtaisena valmentajana toiminut Pärmäkoski avaa blogisarjan avauksessa itsensä johtamisen merkitystä.
Hikeä ja hengähdystaukoja
Positiivinen johtaminen ja ihmisten maksimaalisen potentiaalin ulosmittaaminen ovat tämän päivän työelämän isoja kulmakiviä. Ilmapiiri, jossa yhteiseen suuntaan kulkevien ihmisten sisäinen motivaatio ja mahdollisuus vaikuttaa asioihin ovat korkeita, saa ryhmässä ihmeitä aikaan.
Oli kyse sitten formula-autoilusta, oman kunnon kohottamisesta tai liike-elämästä, kaikki lähtee yksilöiden päivittäisestä tekemisestä.
Siitä kuuluisasta arjesta.
Tehokkaaseen ja energiseen suorittamiseen liittyy vahvasti suorituskyky, josta voimme pitää huolta erilaisilla keinoilla. Miten aloitat aamusi? Huolehditko unestasi? Mitä pistät suuhusi? Millaisilla ajatuksilla valtaat mielesi? Tehokas suorituskyky syntyy työn, levon, ja rasituksen optimaalisesta tasapainosta, eikä edellä mainitussa kolmikossa mikään osa-alue saa nakertaa liikaa toistaan.
Nykypäivän yhteiskunnan hektisessä ja paineistetussa oravanpyörässä stressin eri tasot ovat vahvasti läsnä. Maailma tunkee lisäksi silmiemme eteen jatkuvalla syötöllä erilaisia virikkeitä ja applikaatioita, ilman hetken rauhaa. Huonosta maineestaan huolimatta stressiä ei kuitenkaan kannata säikähtää tai välttää, sillä se itsessään ja oikein annosteltuna on positiivinen asia. Lyhytaikainen stressi saa työntekijän ja johtajan tekemään parhaansa, rutistamaan aina maaliviivalle saakka.
Keskeistä kuitenkin on, onko stressi tilapäistä vai jatkuvaa?
Yksi isoimmista jaksamisen kulmakivistä tulee liikunnan ja yleisen terveyden hyvinvoinnin kautta. Suorituskykyyn ja perusjaksamiseen auttaa tehokas hengitys-ja verenkiertoelimistön toiminta, lihaskunto sekä myös henkinen kyvykkyys. Hyvä suorituskyky ei olekaan pelkkää korkeasykkeistä urheilusuorittamista, eikä älykellon kehuvaa dataa, vaan yhtä lailla palautumista, aivojen kapasiteetin vahvistamista ja henkisen resilienssin tehostamista.
Hyvän suorituskyvyn rakentamisessa kuuluu ymmärtää omien voimien kokonaistasot ja myös hyväksyä niiden väistämätön rajallisuus. Joskus puolentoistatunnin maastavetoharjoitus kannattaa vaihtaa joogaan tai metsässä kävelyyn.
Suorituskykymme kenties isoimmaksi arvoksi nousee hyvä itsetuntemus sekä itsensä johtamisen taidot. Tieteessä on runsaasti tutkittu työntekijöiden hyvinvoinnin merkitystä yritykselle. Ilman hyvinvoivaa johtajaa ja tiimiä on turha haaveilla hyvinvoivasta bisneksestä tai organisaatiosta. Tämän takia myös Leckléllä suorituskyky ja siihen liittyvät eri osa-alueet ovat tärkeä palanen menestyvän yhteisön rakentamista.
Olen usein käyttänyt sanontaa ”hiki hävittää huolet ja saa ajatukset rullaamaan”, mutta samalla tavalla on tärkeää myös ymmärtää, milloin on hyvä hikoilla, ja milloin on aika aktiivisesti palautua yksilölle optimaalisella keinolla. Palautumispäivät tulisi kirjoittaa arkielämämme harjoitusohjelmaan isoilla kirjaimilla.
Parhaimmillaan fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi toimivat käsi kädessä ja vaalivat suorituskykyämme.
Miten sinä johdat itseäsi?